Pojkar läser inte skönlitteratur

DNs kultursida debatterades här om dagen faktumet att pojkar inte har samma läsförståelse som flickor. Jag tyckte det var en väldigt intressant artikel. Jag har själv märkt att det är väldigt få av mina killkompisar som läser böcker och att det är nära 0 av alla hundratals bokbloggar som drivs av män. I de två bokcirklar som jag är medlem i så är 0-1 av deltagarna män. Det kan vara en slump… 😉 Men nej, det är nog som det står i artikeln. Att läsa betraktas inte som en maskulin aktivitet, lika lite som att dansa balett (jag blev ytterst förvånad vid terminsstarten när det visade sig att min nya balettgrupp till hälften består av män; det har aldrig hänt tidigare!) eller gå i kjol. Det går inte helt att lasta skolan för att pojkar halkar efter. Problemet måste lösas med ändrade attityder. Det är dags att uppdatera skönlitteraturens status, så att den börjar betraktas som viktig!

Populära böcker


Kommentarer

4 svar till ”Pojkar läser inte skönlitteratur”

  1. Profilbild för bloggbohemen

    Jag tror att problemet är komplext och att det inte finns någon enkel lösning, men att pojkar och män inte läser och att deras läsförståelse därmed är sämre är förstås ett samhällsproblem. Läste någonstans att fler kvinnor än män påbörjar och avslutar utbildningar på högskolor och universitet. Säkert kan läsförståelse spela in även här. De män som läser i min omgivning läser facklitteratur och biografier om kända personer. Inget fel med det. Alla läsning skall uppmuntras. Det är ju synd att inte fler män läser facklitteratur åtminstone.

    1. Profilbild för Linnea

      Absolut är problemet komplext. Jag har hört samma sak som du, fler flickor än pojkar går vidare till universitetsstudier (http://www.hsv.se/publikationerarkiv/pressmeddelanden/2012/fortfarandeflerkvinnoranmansomvaljerhogskolestudier.5.485f1ec213870b672a680003105.html). Flickor går också ut skolan med bättre betyg (http://www.dn.se/nyheter/sverige/killar-far-samre-betyg-an-tjejer), så på populära utbildningar, som läkarprogrammet och juristprogrammet, kan det säkert bli snedfördelat framöver, om det inte redan är det.

      Jag ser inte heller något fel i att läsa facklitteratur, men det ligger nog något i det som står i debattartikeln i DN: det är genom att läsa skönlitteratur som man kan lära sig att ”läsa mellan raderna” och tolka text. Just den färdigheten är ju väldigt central inom i princip alla ämnen man kan välja att vidareutbilda sig inom.

  2. Profilbild för Lena

    Är inte bra om det är så illa ställt med pojkars läsning. Det hoppas man ju att det går att ändra på, för läsning ger så mycket.

    1. Profilbild för Linnea

      Ja, läsning ger massor. Det är genom att läsa man lär sig att tolka och att själv uttrycka sig.

Lämna ett svar