Under Bokmässan i Göteborg lämnades den feta (628 sidor!) rapporten Läsandets kultur över till kulturministern. Rapporten är slutresultatet från det arbete som pågått sedan mars 2011 för att sammanställa litteraturens ställning i Sverige. Den tar bland annat upp att skolbarn blir allt sämre på läsförståelse och det måste man såklart se som ett rejält problem, eftersom läsförståelse är så centralt för att kunna ta till sig kunskap och tolka information. Många av de åtgärder som föreslås i rapporten handlar också om att satsa på litteratur i skolan och förskolan, bland annat genom att vidareutbilda lärare, ha läsombud och sträva efter att ha skolbibliotekarier på alla skolbibliotek. Andra insatser som föreslås är litteraturstöd till förlag och stöd till diverse läsfrämjande insatser.
Jag hoppas att man kommer att hitta pengar för att genomföra alla förslag och att de kommer att slå väl ut. I någon mening hoppas jag också att man tänker lite vidare än att bemanna varje skolbibliotek. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att det är absurt att varje liten skola måste ha en skolbibliotek (det står i skollagen, tydligen). Det finns så många sätt att läsa böcker och i dagsläget räknas det t.ex. inte om eleverna har läsplattor och tillgång till alla e-böcker som finns… Det måste finnas ett rum med katalogiserade pappersböcker, oavsett om man har resurser att använda det här rummet i undervisningen eller inte. Det rimligaste vore att skrota idén om att alla ska ha skolbibliotek och istället kräva fungerade lokala bibliotek med bibliotekarier och tillgång till böcker (även e-böcker). Sedan handlar ju faktiskt inte allt om bibliotek. Jag har ju själv alltid gillat att läsa, så jag har aldrig varit svårövertalad till att gå till ett bibliotek. Många andra unga måste nog lockas in via någon annan väg. Jag tror att e-böcker kan ha en viktig funktion. Men vad vet jag…
Hur som helst… Schyst att man utreder frågan om litteraturens ställning. Litteratur är väldigt berikande och det är synd att många förlorar allt som böcker kan ge.
Lämna ett svar