Det kanske är färre bibliotek som behövs

Alltså… Den här skolbiblioteksdebatten som har poppat upp. KB rapporterar att bara hälften av landets skolelever har tillgång till ett skolbibliotek. Det låter ynkligt, såklart, men vad innebär det egentligen? Jag är inte så säker på att vi hade något skolbibliotek i min 1-6-skola, men en större bokmal än mig fick man nog leta efter. Allt handlar inte om skolbibliotek, och framför allt inte om antalet skolbibliotek.

En lärare jag känner jobbar på en liten friskola, där man nyligt har varit tvungen att avsätta en inte helt obetydlig summa för att köpa in rätt antal böcker och ställa i ordning ett rum där de kan stå och vara katalogiserade. Fint. Men alla elever hade redan innan tillgång till e-böcker på läsplatta och ortens bibliotek på gångavstånd. Det räckte dock inte. Alla skolor, oavsett storlek och behov, ska ha bibliotek.

Jag är absolut av åsikten att det är mycket bättre med bra bibliotek än många bibliotek. Det kan inte anses vara rimligt att ha bemannade bibblor på hur små skolor som helst. Lärare har ett slitsamt jobb och får en pinsamt låg ersättning och vidare är det inte alla skolor som kan erbjuda särskilt mycket resurser till undervisningen. Man kan fråga sig om skolor ska vara så små och ha så knappa resurser, men det är en helt annan fråga. Nu, när det nu råkar finnas små skolor, är det minsta man kan begära att de får slippa att bränna pengar på bibliotek, som har små utsikter att bli något annat än oinspirerande bokrum där pappersböcker står och samlar damm. Jag tycker att Sverige behöver färre skolbibliotek.

Foto: Gary Tamin/stock.xchng


Kommentarer

8 svar till ”Det kanske är färre bibliotek som behövs”

  1. […] Här kan du läsa mitt inlägg från 2012. […]

  2. […] I någon mening hoppas jag också att man tänker lite vidare än att bemanna varje skolbibliotek. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att det är absurt att varje liten skola måste ha en skolbibliotek (det står i […]

  3. Profilbild för Emma
    Emma

    Eller också är det så att Sverige behöver BÄTTRE skolbibliotek, som tillåts vara mer än de där dammiga rummen du skriver om. Skolbiblioteket ska vara en pedagogisk resurs som verkligen används i skolan, det är det som är tanken bakom lagen. Ett bra skolbibliotek arbetar både med elevernas läsning och deras informationskompetens, dvs hur de ska hitta och använda information.

    Det finns inget rätt antal böcker, däremot är det viktigt att biblioteket har fräscha och intressanta böcker som lockar till läsning i tillräckligt stor mängd samt bra facklitteratur och tillgång till andra informationskällor som lämpliga databaser. Biblioteket är mer än ett rum, det är en funktion och dess viktigaste tillgång är SKOLBIBLIOTEKARIEN som kan lotsa eleverna i både det fysiska och virtuella biblioteket. Skolbiblioteket är inte något som står utanför skolans vanliga uppgifter, det bör vara en central del av skolans verksamhet kopplad till de flesta ämnen. Så inte färre skolbibliotek utan satsa på utveckling och anställ kompetenta skolbibliotekarier!

    Att du själv inte minns något skolbibliotek men ändå blev storläsare är ju jättebra. Förmodligen hade du någon i familjen som visade vägen in i läsningens värld. Det är det dock inte alla som har. Vilka förutsättningar ska de få?

    1. Profilbild för Linnea

      Ja, visst, men allt har ett pris. Gärna bra skolbibliotek, men först pengar till lärare och läromedel! I små skolor skär man i både läromedel och lärartäthet. För mig låter det orimligt att skära ännu mer för att kunna lägga pengar på bibliotek med bibliotekarie. Informationssökning kan läras ut på annat sätt och elever kan inspireras till läsning någon annanstans än på skolans egen bibbla. Det är inte hugget i sten att skolbibliotek är den bästa lösningen för alla skolor.

  4. Profilbild för Linnea

    Tack hörrni! 🙂

  5. Profilbild för Monica Sandin

    Jag tror faktiskt du har rätt!

  6. Profilbild för Mia

    klokt skrivet!

Lämna ett svar