Halvårssummering

Halva året har redan passerat och jag har ingen aning om hur! Många böcker har i alla fall blivit lästa, åtminstone med mina mått mätt. Hela 45 titlar har det blivit, men då är en skapligt stor andel av dem poesi och serier, som ju inte brukar vara så omfattande till sidantalet. Jag har en läst en hyfsat bra blandning av e-böcker, pappersböcker och ljudböcker, man har inte haft någon större spridning när det kommer till ursprungsland… Jag vet inte om det blir någon stor ändring på den saken. Jag har verkligen en stor förkärlek för böcker från Sverige, även om jag vidgar vyerna med enstaka andra titlar.

Genrerna, hur man nu genrebestämmer en bok, ser ut såhär:

Klassikertårtbiten är kanske lite väl blygsam… Jag har åtminstone några fler Austen planerade framöver. 🙂

Har jag några favoriter då? Ja! Men trots att några böcker sticker ut, så måste jag säga att året har varit ganska beigt på bokfronten. Det är långt ifrån alla böcker som kommer att leva kvar länge i minnet.

En riktigt kanonbra bok är dock Eld, som till och med överträffade förväntningarna från succén Cirkeln, som inleder denna planerade fantasytrilogi om ungdomar som lever i en bruksort och upptäcker att de bär på magiska förmågor.

Bland tankeväckande böcker tycker jag att Arkan Asaads Stjärnlösa nätter var lite av en ögonöppnare. Den lyfter fram det manliga perspektivet på tvångsäktenskap och är delvis baserad på Asaards liv.

En annan bra ljudbok som jag har lyssnat på i år är Kerstin Ekmans Guds barmhärtighet, första delen i Vargskinnettrilogin. Jag älskar sådana här böcker som handlar om starka kvinnor och intressanta livsöden.

Kathryn Stocketts hyllade Niceville tyckte jag mycket om. Trots att den handlar om rasism så kändes den lättillgänglig och närmast feel good. Den läste jag i bokcirkeln Picket & Pocket.

Bland de böcker jag har läst i år och som faktiskt är nya för i år tycker jag att Bodil Malmstens senaste loggbok, Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, hör till de bästa (Eld är också från årets utgivning och Stjärnlösa nätter är ny i ljudboksversionen). Malmsten skriver skickligt, roligt och tankeväckande.

Roligast och vassast och bäst bland de serier jag har läst är helt klart Liv Strömquists satir Ja till Liv!. Jag skrattade så att jag nästan grät.

Bland årets höjdpunkter räknar jag också den nyss utlästa Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, som jag inte har publicerat något inlägg om ännu. Boken är en memoarbok av Haruki Murakami, där han skriver om sitt liv och författarskap med utgångspunkt från sitt stora intresse för löpning.


Kommentarer

14 svar till ”Halvårssummering”

  1. Profilbild för Klok som en bok:-)

    Åh vad rolig och snygg statistik! Ville bara säga det:-)

    1. Profilbild för Linnea

      Åh, tack! 🙂

  2. Profilbild för Josefin

    Kul sammanfattning! Gillar färg, gillar statistik. Februari är ju även lite kortare än de andra månaderna 😉

    1. Profilbild för Linnea

      Tack. 🙂 Jag tycker också att det är kul med statistik. Det är tur att jag har en blogg så att jag hade någonstans att göra av allt. 😉 Bra påminnelse om februari! Klart man inte hinner läsa så mycket på bara 28-29 dagar. 😉 Ärligt talat är det nog ca 1 bok/vecka som är min normala lästakt. Är lite förvånad över att inte alla månader ser ut som feb!

  3. Profilbild för Louise

    Det är så roligt med diagram, älskar att se siffror i så tydliga stolpar och tårtbitar! Jag misstänker att även jag hade en liten dipp där vid februari, precis som du – det är något med den månaden som känns tung tror jag 😉

    1. Profilbild för Linnea

      Ja, det är nog lätt hänt att det blir en dipp i februari! Då brukar det vara full rulle på jobbet och inte så mycket tid/ork till läsning..

  4. Profilbild för Nilmas Bokhylla

    Ååh vilket bra sätt att visa med diagram, blir snyggt också!

    1. Profilbild för Linnea

      Tack. 🙂 Jag tycker det är kul med statistik. Särskilt kul är att jämföra olika år. I år har jag läst ovanligt mycket..

  5. Profilbild för mimmimarie

    Jag gillar dina tårtbitar. Ska kanske försöka mig på det till nästa år. Jag lumpar ihop klassikerna med övrig prosa dock. Har lite svårt för att säga vad gör en klassiker till en klassiker.

    1. Profilbild för Linnea

      Jag tycker det är jättesvårt med genrebestämningar. Jag gör lite hur som helst.. Jag är nog ganska ”snäll” med vad jag räknar som klassiker också. I den här tårtan är det Jane Austens Emma som är en klassiker och den är väl i och för sig ett typexempel på en bok som klarar tidens tand och har blivit en klassiker. 🙂

  6. Profilbild för Carro

    Ja, du har hunnit läsa en del böcker! 🙂 ”Niceville” ska jag ta och läsa snart, den väntar på mig i bokhyllan, har hört av flera att den ska vara bra!
    Kul att kolla på dina ”tårtbitar” vad du har läst.

    1. Profilbild för Linnea

      Åh, vad kul att du har Niceville kvar. Nästan alla i bokcirkeln tyckte att den var kanon.

  7. Profilbild för violen

    Vilken intressant summering! Måste jag få säga! 🙂 Snygg dessutom….

    1. Profilbild för Linnea

      Tack. 🙂

Lämna ett svar