Nya generationen

Nu har jag haft min läsplatta i ungefär ett år och jag kan ju konstatera att det har hänt mycket på e-boksfronten bara under den här tiden. När jag köpte min platta hade jag turen att kunna klämma och känna på plattor på biblioteket innan jag slog till. Annars hade jag inte haft en aning om hur de såg ut och kändes, för det fanns inga plattor till salu i vanliga elektronikaffärer och liknande. Det gör det väl i och för sig inte nu heller, åtminstone inte i min stad, men ett visst uppsving har läsplattorna ändå fått. T.ex. säljs de nu i somliga av Akademibokhandelns affärer. Under året har det poppat upp flera bokhandlar och appar och försäljningen av e-böcker har ökat stort (även om det fortfarande rör sig om ett väldigt litet antal böcker). Det har diskuterats moms, karenstider för biblioteken… Det snackas om e-böcker, helt enkelt. Jag tror att de är på gång ordentligt. 🙂

Nu är det tydligen dags för nästa generations läsplattor, dessutom. Idg har testat och lyfter fram nyheter som pekskärmar, hög upplösning och wifi. Jag kan verkligen tipsa om Idg:s reportage, för den som är sugen på att köpa en platta, för information och aktuella tester var något jag själv saknade när jag var på väg att köpa.

Jag är förresten glad över att det fortfarande utvecklas renodlade e-boksläsare. Jag har fått intrycket av att många butiker satsar på surfplattor med läsmöjligheter istället för den här lite mer bekväma typen av platta. Vem orkar läsa på en ljusstark skärm? E-bläck är fantastiskt. Alla borde testa e-bläck för att ge e-böcker en chans… 🙂 Så ja: det är tur att det utvecklas fler läsplattor, så att fler får chansen. Ibland känns det som att jag är den enda i världen som äger en läsare med e-bläckteknik. De är ovanliga och dyra idag, men förhoppningsvis får fler upp ögonen för dem snart, så att de får den uppmärksamhet de förtjänar och inte konkurreras ut av surfplattorna.


Kommentarer

8 svar till ”Nya generationen”

  1. Profilbild för Sofia i Bokmilaskogen

    Jag har motstridiga känslor om läsplattorna. Men för tillfället är det de negativa som överväger, så jag väntar och ser hur utvecklingen går.

    El-giganten i min stad säljer Sony Reader PRS-T1. Har varit och klämt på den och kan mycket väl tänka mig att inhandla en sådan. Den kostar runt 2000 kr, vilket jag tycker är dyrt för en renodlad läsplatta. De är ju trots allt mycket mer ”primitiva” än surfplattorna. Att de nyare läsplattorna får allt fler prishöjande funktioner, som WiFi och liknande, gillar jag inte heller riktigt. I så fall kan man lika gärna köpa en vanlig surfplatta.

    Tycker också att e-böckerna är för dyra. Man vill inte betala lika mycket för ”mjukvara” som för en riktig bok. Synd att det inte heller blev något e-boksavtal för biblioteken och att de får fortsätta att betala 20 kr per utlånad e-bok. 🙁 Ofta är kvoten redan uppfylld när man ska låna och då blir det inget. Jag tycker också att all kurslitteratur borde kunnas lånas elektroniskt, men det kan man väl bara drömma om. 😛 Förlagen skulle definitivt förlora för mycket pengar på det.

    Vad gäller e-ink så är det ögonvänligt och lättläst så länge man läser i vanligt dagsljus. Jag gillar dock att läsa på kvällarna och behöver då en läslampa för att se. Men då reflekteras lampans ljus i läsplattans skärm så att man bara ser en stor ljusklump istället för texten. Med surfplattor med bakgrundsljus inträffar inte det problemet. Man kan alltid reglera ljusstyrkan också.

    En annan invändning jag har är att det är så himla krångligt att låna e-böcker. Först måste man installera Adobe Digital Editions, skaffa Adobe-ID, ett speciellt läsprogram till Android-plattan och sedan tillkommer bibliotekets koder. Och alltid är det något som går fel på vägen. Hoppas att man kommer på något smartare system i framtiden!

    1. Profilbild för Linnea

      Jag håller med dig om att priserna är saftiga och att det är synd att biblioteken måste betala så mycket. Det finns absolut mycket som kan bli bättre/enklare, även om jag själv iofs tycker det är smidigt att använda Adobe Digital Editions och aldrig har haft problem med kvoter.

      Jag tycker att det är knepigt att jämföra med surfplattor. Visst kan man hävda att läsplattor är mer ”primitiva”, men det är som att jämföra äpplen och päron. Det är ju liksom inte meningen att man ska kunna surfa och ladda ned en massa appar till en läsplatta. Men ja: de är jättedyra, och det är synd.

      Angående att läsa med lampa etc. så kan jag göra det utan problem. Det är säkert olika mellan olika modeller, men min kan i alla fall läsas exakt som papper.

  2. Profilbild för Sigrid Drakhjärta

    Tycker det här med eböcker är helt fantastiskt. För visst, jag gillar också lukten och vikten av en riktig bok men ärligt talat värderar jag träden högre än min egen bekvämlighet. Dessutom superpraktiskt då jag har MS och inte orkar hålla uppe tjocka böcker ibland! Och så slipper man slita ut ryggen eftersom man inte behöver ha alla tunga böcker i väskan längre! All credd till människor som utvecklar eläsare, precis som du hoppas jag att de får vara kvar och inte bli bortglömda för att alla köper surfplattor (vem vill ens ha en surfplatta?)

    1. Profilbild för Linnea

      Håller med dig om fördelarna med e-böcker och e-boksläsare.. 🙂 Men surfplattor alltså.. De är ju också bra; på alla möjliga sätt. De råkar bara vara obekväma att läsa på.. 😉

  3. Profilbild för Monika

    Jag har en av plattorna i det testet, en Sony Reader PRS-T1. Dessvärre stämmer inte det de skriver, för den är inte alls låst och Adobes digital edition fungerar alldeles utmärkt. Men man får ladda ner och installera själv.

    Nu har jag inte läst så mycket på plattan för precis som Marica är jag hopplöst gammalmodig och vill ha pappersböcker, men plattan är oslagbar när man vill resa lätt och ändå ha med massor av böcker 🙂

    Det där med bakgrundsljus förresten, jag fattar inte att folk orkar läsa på surfplattor. Det gick helt bort när jag valde platta.

    1. Profilbild för Linnea

      Vad trist att det finns faktafel i artikeln. :/ Jag har också laddat ned och installerat Adobe Digital Edition själv. Det är nog så man brukar göra för alla läsare.. Trodde jag!

      Förstår inte heller hur man orkar läsa på surfplattor. Jag läser på mobil ibland, men det är bara korta stunder, t.ex. när jag väntar på bussen. Skulle aldrig sätta mig och verkligen läsa från en ljusstark skärm.

  4. Profilbild för Marica

    Jag vet inte om jag någonsin kommer att fastna för e-böcker. Jag är för gammal modig som vill känna doften av böcker, bladen och pärmen och känslan som bara böcker kan ge. Jag vet att en läsplatta är mer miljövänligt absolut men för mig inte en bekvämlighet och den har inte känslan jag vill ha med. Jag älskar doften av böcker och i yngre dar var jag stammis på biblioteken. Satt där ofta dagarna igenom och gick igenom hylla efter hylla efter guldkorn. Men jag ska ändå ge det ett försök i framtiden när inte plattorna och e-böckerna kostar en förmögenhet. Känns inte nödvändigt att betala massor för en grej jag kanske inte kommer att använda. 😛

    1. Profilbild för Linnea

      Jag har också alltid varit stammis på biblioteket och jag förstår vad du menar.. Men jag ser det faktiskt inte som att e-böcker kommer att ersätta ”vanliga” böcker. Varken ljudböcker, e-böcker eller ”vanliga böcker” är helt utbytbara mot varandra, om du frågar mig. Fördelen med e-böcker tycker jag dock är att man kan ta med sig 1000 böcker i en pryl som är mindre än 1 cm tjock och som bara väger 200 g.. Det är fantastiskt praktiskt för mig, som reser mycket. 🙂 Men ja: det är både dyrt med läsare och själva böckerna (om man inte lånar de, vilket jag gör. :)).

Lämna ett svar