E-böcker på bibblan kanske är för bra för att vara sant

Det är inte bara jag som nyligt har upptäckt e-böcker (jag lånade min första i juni). Nu lånas det så mycket från biblioteken att förlag har satt ned foten och infört karenstider, så att e-böcker inte släpps för snabbt. Förlag som Norstedts och Piratförlaget upplever att e-boksutlåningen går ut över deras försäljning och nu ser de alltså till att hålla på sina e-böcker så att de inte når biblioteken samtidigt som pappersböckerna når butikerna. Jag tycker att det verkar lite hysteriskt. Nog för att jag förstår att e-boksförsäljningen inte har slagit igenom (e-böcker är förhållandevis dyra, bl.a. beroende på att de är belagda med betydligt högre moms än pappersböcker), men jag tror faktiskt inte att bibliotekens e-böcker konkurrerar med något annat än just andra e-böcker.

Uppenbart är dock att det behöver hittas bra former för att kunna låna ut e-böcker på bibliotek. Idag kostar varje utlåning 20 kr för biblioteken (ersättningen för att låna ut en vanlig bok är mycket mindre) och nu hänvisas biblioteken tydligen även till att bara låna ut lite äldre titlar. Ett förslag för att lösa den stora utlåningen av nya böcker är att begränsa till att enbart kunna låna ut ett visst antal exemplar åt gången. Jag förstår principen, men tycker att det är synd. Ska inte ett bibliotek vara tillgängligt, brett och gratis?

Foto: Gary Tamin/stock.xchng


Kommentarer

4 svar till ”E-böcker på bibblan kanske är för bra för att vara sant”

  1. Profilbild för Bokmoster

    Ja, det är knasigt att e-böckerna ska beläggas med så mycket högre moms, pga EU. Det är klart att försäljningen blir lidande. Och på mitt bibliotek finns redan en begränsning när det gäller lån av e-böcker, högst tre st på en period om sju dagar …

    1. Profilbild för Linnea

      Vi har också en begränsning. Om jag inte minns fel är det max 10 lån per 30 dagar som gäller. Det är ändå väldigt generöst tycker jag, för de flesta läser knappast mer än så. Som jag har förstått det är den här begränsningen enbart en ekonomisk fråga och har ingenting att göra med att förlagen är rädda för att det ska gå ut över deras försäljning av nya böcker. Jag tycker att det är tråkigt om de lägger på fler begränsningar än de som redan finns..

  2. Profilbild för mimmimarie

    Visst ska ett bibliotek vara tillgängligt, brett och gratis men det är ändå en liten, liten minoritet som lånar dyra e-böcker och det ut över vanliga långtagare då budgeten för nyinköp minskas. Det är helt klart ett dilemma.

    1. Profilbild för Linnea

      Fast nu är det ju inte biblioteken som inför karenstider, utan förlagen: tydligen är e-bokslånarna inte färre än att förlagen känner sig hotade på riktigt. Men absolut måste man hitta en bra lösning till den ekonomiska aspekten av e-bokslån!

Lämna ett svar