Augusti 2024: Sista semesterveckorna

En lång sommarledighet börjar lida mot sitt slut, men än är det mycket sommar kvar. Vi njuter av att ta dagen som den kommer och gör mer eller mindre ambitiösa utflykter tillsammans med dottern. Upprepade gånger har hon velat besöka Västerbottens museum, och inte minst lagården, med trädjur att pyssla om.

Tillfällena att sitta ned och plöja böcker är få, men jag läser en stund varje dag. I augusti har vi en specialträff med bokcirkeln och då ska vi diskutera Peter Englunds Onda nätters drömmar. Det går ganska trögt, ärligt talat. Det är en mäktig bok på många sätt, men det är ingen bok som lockar till sträckläsning. Får se om jag hinner klart den innan vi träffas.

Vill du läsa något nyutkommet kommer här några tips:

  • Natthuset av Jo Nesbø. Jag känner mig sällan sugen på att läsa deckare, men Jo Nesbø har något speciellt. Han skriver med ett svåröverträffat flyt; Allt jag läst av honom har varit riktiga bladvändare. Nu är han aktuell med en ny roman, som beskrivs som en skräckberättelse i samma anda som Stephen King. Låter ju inte helt fel!
  • Nu när man är död av Göran Greider. Göran Greider är aktuell med en roman om en av mina favoritartister, Cornelis Vreeswijk. Det är alltid vanskligt när en författare skriver en roman om en verklig person, men jag vågar lita på att en skicklig författare som Greider lyckas hitta balansen mellan fakta och fiktion. Det ska bli mycket spännande att läsa en bok om Vreeswijk, som själv var så skicklig på att skriva (låttexter) och som levde ett liv med så höga toppar och djupa dalar.
  • Sjaunja av Linnea Axelsson. Äntligen mer poesi av Linnea Axelsson, som tidigare belönats med Augustpriset för fantastiska Ædnan. I Sjaunja hörs samiska gudinnor, en familj och andra. Det är säkerligen en mäktig diktsamling.
  • Slask av Mikael Berglund. En av de riktiga guldkornen i årets läsning är, i mitt tycke, Ovanjorden, därför är jag såklart oerhört nyfiken på Berglunds senaste roman. Förlaget skriver: ”Slask är en andlös roman om skuld och ansvar, vänskap och svek.”. Det låter inte helt olikt Ovanjorden, faktiskt.

Vad läser du i augusti?


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.