Jag surfar runt rätt mycket på bloggar, både bok- och kulturbloggar och andra, och det finns en sak som irriterar mig ibland: en del har sina kommentarsfält mer eller mindre låsta. Jag undrar faktiskt lite över vad det är för poäng med att stänga ute besökarna eller försvåra för dem att interagera. Det fanns en tid när em blogg var ett okänt begrepp och de flesta som sysslade med hemsidor inte heller hade kunskap att själva bygga upp publiceringsverktyg och databaser för att kunna göra så flexibla sidor som bloggar utgör. En hemsida blev mer eller mindre en statisk sida med en presentation av ägaren och dennes intressen. Den enda möjligheten för besökare att ge sig till känna var genom e-post eller ett inlägg i en gästbok. På sin höjd! Hur intressant är det? Knappast särskilt intressant alls, för någon annan än de närmast sörjande.
Det som gör bloggar spännande tycker jag är interaktionen med besökarna. Särskilt intressant är det sedan det blivit enkelt att koppla ihop bloggar med sociala nätverk som t.ex. Facebook eller Twitter. Det gör det enkelt att dela med sig av information kopplat till inlägget och folk kan ge tips, hålla med, argumentera emot eller bara höra av sig. Det är kul! Men så plötsligt händer det: man skriver ett inlägg och när man ska posta inser man att bloggaren kräver medlemskap i t.ex. Blogger (Googles bloggverktyg) eller att man anger ett annat OpenID för att få kommentera. Själv kan jag inte kommentera på de här bloggarna, för jag vill inte använda mitt Google-konto eller något annat OpenID till kommentarer, helt enkelt för att de inte är kopplade till min bokblogg utan är privata. Det jag vill skriva under med är mitt namn och adressen till min bokblogg. Helst vill jag också slippa att lämna ut min e-postadress, för när jag tvingas att ange e-post (nästan alla sidor tvingar en till det!) får ju jag skräppost.
(bild från Agne Kveselyte/stock.xchng)
Jag kan inte förstå hur ”alla andra” kan ha så stora problem med skräppost (för det måste väl vara därför man stänger kommentarerna?) att det är motiverat att krångla till det för besökarna . Genom att tvinga besökare att bli medlem på en viss sida för att få kommentera har man säkert byggt bort problemet med skräppost, men man har också skrämt bort många besökare som inte är ”de närmast sörjande” och då sitter man nog där med, mer eller mindre, en vanlig hemsida från 90-talet. Det verkar tråkigt. Mest tycker väl kanske jag att det är tråkigt. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit kommentarer som jag aldrig har kunnat publicera för att det är så rörigt att göra det.
Lämna ett svar