Häxringarna

Häxringarna - Kerstin EkmanHäxringarna är en bok jag lånade ur mammas bokhylla på vinst och förlust och utan att egentligen ha någon aning om vad det är för bok. Jag måste säga att det blev en riktig fullträff. Den här boken har verkligen allt.

Det första som slog mig var att den är sjukt rolig, men absolut inte på ett pajigt och farsartat sätt, utan mer att man överraskas av det mellan raderna. Ekmans språk är finurligt och vindlande och med sitt berättande lyckas hon verkligen levandegöra karaktärerna. På bokens dryga 250 sidor hinner man lära känna huvudpersonerna och verkligen bry sig om dem. Inledningen sätter verkligen tonen:

”Detta var Sara Sabina Lans:

grå som en råtta, fattig som en lus, slankig och mager som en rävhona om sommaren. Ingen använde hennes förnamn. Han själv var inte mycket hemma. Han hade kommenderingarna och regementesmötena på Malmahed och han excerserade med korpralskeppet på Fyreö, en fasantupp i sin uniform. Hon hade ungarna och torpet med potatislandet, detta torp som med åren nästan kvävdes av syrener men där det inte fanns någon lycka, åtminstone inte före 1884 då tåget klippte benen av soldaten Lans.

Hon rökte skinkor åt bönderna. Det var hennes renligaste arbete. Annars fanns det ingenting så grovt, så skitigt och så slabbigt att hon inte åtog sig det. Hon skurade lagårdar om våren. Hon bykte och var behjälplig vid slakt. Hon tvättade lik. Hela sitt liv gnodde hon efter kvarlevor och fördelar. Hon var seg som gräset, ettrig som nässlan. Hennes gravsten är på Vallmsta kyrkogård. Där står:

Här hvilar Soldaten N:o 27 för Skebo rote

Johannes Lans

* 29 Juli 1833 † 12 Juni 1902

och hans maka

Denna Sara Sabina Lans alltså, som får ett helt hushåll att snurra, men som inte ens har sitt namn på sin gravsten! Boken är full av sådana kvinnor: kvinnor som går som piga, serverar och sliter, kvinnor som blir gravida, förlorar jobbet, men inte har något alternativ än att kämpa på ändå. Det är omväxlande så tragiskt att man vill gråta, men omväxlande så varmt och roligt berättat att man nästan skrattar högt. Boken utspelar sig i Vallmsta, ett stationssamhälle som i bokens början inte har många bekvämligheter. Efterhand städas alla lorthögar och annat snusk bort och en liten stad växer fram.

Jag älskar sådana här böcker som handlar om fascinerande kvinnor. Det fina med Häxringarna är också att det inte känns sökt eller krystat att den handlar så mycket om kvinnor, utan att det rätt och slätt känns som en genuin och autentisk berättelse om livet vid 1800-talets slut. Ganska ofta när jag läser böcker som utger sig för att skildra kvinnor i historien så tycker jag att det blir stolpigt; att författaren är så inne på att berätta om ett gripande livsöde att karaktärerna blir platta och allt för mycket målas upp som offer. Här är personerna alldeles levande. Deras tillvaro är alls inte lätt, men de beskrivs rakt igenom människor med humor, längtan och drömmar.

Det här är verkligen en fantastisk bok! Förstå min lycka när jag insåg att den är första delen i en hel svit som skildrar hur samhället växer fram. Jag ser fram emot att läsa övriga delar.

Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är Olika sidor och Litteraturmagazinet.


Kommentarer

8 svar till ”Häxringarna”

  1. […] Häxringarna är en Kerstin Ekman-bok som jag hittade i min mammas bokhylla och som jag lånade när jag var där och hälsade på en semestervecka för ett par år sedan. Jag gillar Kerstin Ekman, men hade faktiskt inga speciella förväntningar alls på just den här boken, som jag vid den tidpunkten inte ens hade hört talas om förut. Mammas exemplar råkade för övrigt vara en inbunden utgåva med borttappat omslagspapper, så den såg ju inte så superspännande ut heller. Om den var bra? Om den var! Boken är den första delen i en serie där Ekman skriver om hur det påhittade samhället Vallmsta växer fram (Katrineholm lär vara den verliga förlagan). Boken följer några kvinnor och deras situation. Det är så rörande och upplysande och insiktsfullt och fint att jag blir helt stum. En mycket bra bok! Jag måste läsa fortsättningen. […]

  2. […] vad hon är rolig, Kerstin Ekman! Jag blev väldigt förtjust i den oväntat humoristiska tonen i Häxringarna, men här går hon verkligen in för att skriva underhållning. På sitt […]

  3. […] riktigt bra bok, som jag läste i påskas, är Häxringarna av Kerstin Ekman. Det är en oväntat rolig bok om livet runt förra sekelskiftet. I boken får vi […]

  4. […] att jag ska låna något från min mammas bokhylla i sommar (i påskas lånade jag den sjukt bra Häxringarna! Hoppas det finns en fortsättning… Dessutom har mamma Jag heter inte Miriam, som jag vill […]

  5. Profilbild för Maria

    Jag tyckte inte om Häxringarna, jag har väldigt svårt för när författare använder många dialektala uttryck. Dessutom tyckte boken var rörig. Däremot tyckte jag riktigt bra om uppföljaren Springkällan. Många intressanta människor och en hel del humor.

    1. Profilbild för Linnea

      Åh, för mig störde det mig inte alls att det var talspråk. Jag noterade det knappt, för jag tyckte det flöt på bra ändå. I en del böcker är det störande, men i Häxringarna så köpte jag det bara rakt av. Hoppas att jag gillar Springkällan också.. 🙂

  6. Profilbild för Anna (med näsan i en bok)

    Vilken otrolig inledning! Denna måste jag läsa!

    1. Profilbild för Linnea

      Ja, gör det! 🙂 Jag tyckte jättemycket om den. 🙂
      Det är det andra jag läser av Kerstin Ekman, tror jag, men jag blev lite inspirerad att läsa mer efter Littfest. Nu kommer jag absolut läsa fortsättningen.

Lämna ett svar